استقلال فکری؛ شرط پیشرفت جامعه اسلامی از دیدگاه شهید مطهری
دومین پیشنشست همایش «حکمت مطهر» با موضوع «مواجهه شهید مطهری با علم و تجدد» عصر دیروز در دانشگاه صداوسیما برگزار شد.
دومین پیشنشست همایش «حکمت مطهر» با عنوان «مواجهه شهید مطهری با علم و تجدد» با ارائه دکتر سیدمحمدمهدی موسوی مهر و دبیری دکتر عزیزالله سالاری دو عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما، عصر روز گذشته 7 اردیبهشت در سالن جلسات شهید شاهینی این دانشگاه برگزار شد. در این نشست، ابعاد مختلف اندیشههای شهید مطهری درباره علم، تجدد و تمدن اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این نشست، دکتر موسوی مهر، عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما، به تبیین جایگاه شهید مطهری در مواجهه با علم و تجدد پرداخت. وی با اشاره به پیوند تاریخی میان فرهنگ ایرانی و اندیشه اسلامی اظهار کرد: ایران از لحاظ فرهنگی دارای جایگاه ویژه ای است. موسوی مهر در ادامه با تأکید بر رویکرد سنجیده و متعادل شهید مطهری در مواجهه با پدیدههای مدرن گفت: «شهید مطهری با نگاهی تحلیلی و دقیق به جریانهای فکری جدید، بهویژه مارکسیسم، واکنش نشان داد و هیچگاه مغلوب تمدن غربی نشد».
وی با اشاره به آثار متنوع شهید مطهری افزود: «شهید مطهری مسائل روز و دغدغههای جامعه را با تسلط کامل بر مبانی اسلامیبررسی میکرد و همواره نگاهی عمیق و فلسفی به تحولات فکری داشت.»
موسوی مهر با اشاره به مبنای اصلی در اندیشه شهید مطهری خاطر نشان کرد: علم باید به تقرب الهی منجر شود و ماهیت آن نورانی است؛ در کتاب علم و ایمان این نگرش به طور مفصل تشریح شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه صداو سیما با تاکید بر استقلال فکری و فرهنگی تصریح کرد: شهید مطهری استقلال فکری و پرهیز از تقلید سطحی را پیششرط پیشرفت جامعه اسلامی میدانست؛ این موضوع در آثار او از جمله آینده انقلاب اسلامی و آزادی معنوی برجسته شده است.
وی با اشاره به تلفیق پیشرفت علمیبا معنویت و اخلاق افزود: شهید مطهری تأکید داشت که پیشرفت بدون اخلاق معنایی ندارد. علم باید در خدمت انسانیت قرار گیرد و از آن برای سلطه یا تخریب استفاده نشود.
موسوی مهر به نقد جریانات فکری اسلامی و تعامل علم و دین اشاره کرد و گفت: به باور شهیدمطهری، میان علم و دین تعارضی وجود ندارد و بازسازی علوم انسانی اسلامیباید با گسترش عقلانیت دینی و نگاهی فلسفی صورت گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه صداسیما در پایان با اشاره به رشد فناوری و رسانههای نوین از جمله هوش مصنوعی گفت: از دیدگاه شهید مطهری، فناوری نباید به هدف غایی انسان تبدیل شود، بلکه باید در خدمت تعالی اخلاق و انسانیت قرار گیرد. او جدایی دین از عرصههای اجتماعی را رد میکرد و بحران هویت در غرب را ناشی از همین جدایی میدانست.
پایان / اکرام زکیانی