برگزاری نخستین جلسه کمیته علمی همایش هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه
نخستین جلسه کمیته علمی همایش ملی «هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه» عصر امروز در سالن استاد طالبزاده دانشگاه صداوسیما به همت پژوهشکده سیاست گذاری و تنظیم گری رسانه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صداوسیما، در این جلسه که با حضور دکتر شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه صداوسیما، دکتر سعید رضا عاملی رئیس شورای تحول علوم انسانی، دکتر شاهید مظفری رئیس مرکز طرح و برنامه و بودجه و اعضای کمیته علمی و اجرایی همایش برگزار شد. دکتر اسفندیاری، رئیس دانشگاه صداوسیما و رئیس کمیته علمی همایش، با اشاره به تحول سریع و گسترده در عرصه هوش مصنوعی و تأثیرات عمیق آن بر ابعاد مختلف جوامع، بهویژه رسانهها، این همایش را فرصتی طلایی برای بهرهمندی رسانه ملی و سایر سازمانهای فرهنگی و رسانهای کشور از دیدگاهها و نظرات متخصصان و اندیشمندان دانشگاهی و حوزوی دانست. دکتر اسفندیاری ضمن قدردانی از رویکرد جدید مرکز طرح، برنامه و بودجه سازمان صداوسیما در همکاری با نهاد علم و ترویج گفتمانی فناوریهای روز در سازمان، این همایش را نخستین همکاری میان این دو بخش سازمان در طول دههها دانست.
در ادامه، دکتر علی رجبزاده طهماسبی، رئیس پژوهشکده سیاستگذاری و تنظیمگری رسانه و دبیر کمیته علمی همایش، گزارشی از اقدامات دبیرخانه همایش ارائه داد. طهماسبی با اشاره به دریافت نزدیک به ۱۰۰ چکیده مقاله از سوی دبیرخانه همایش و همکاری ۱۴ مرکز دانشگاهی و تحقیقاتی در برگزاری همایش، گفت: «تا کنون ۸ پیشنشست علمی ویژه معاونتهای مختلف سازمان صداوسیما طراحی شده که ۵ مورد از آنها برگزار شده است.» وی افزود: «یافتههای این نشستها در قالب یک کتاب گردآوری و تنظیم میشود و در کنار ۳ کتاب دیگر، در ۲۸ و 29 فروردین سال آتی رونمایی خواهند شد. همچنین دو پروژه پژوهشی مهم به طور همزمان معرفی خواهند شد.» رجبزاده طهماسبی همچنین از نهایی شدن سخنرانی ۳ استاد بینالمللی در روز برگزاری همایش و برپایی نمایشگاهی از محصولات رسانهای مرتبط با هوش مصنوعی خبر داد.
دکتر شاهید مظفری، رئیس مرکز طرح، برنامه و بودجه سازمان صداوسیما و رئیس کمیته اجرایی همایش، نیز با اشاره به تحولات گسترده حوزه هوش مصنوعی، بر لزوم داشتن نگاه راهبردی به این حوزه تأکید کرد و گفت: «معاونتهای مختلف سازمان را موظف کردهایم که نسبت خود را با هوش مصنوعی مشخص کنند.» وی افزود: «رویکرد مدیریت فعلی سازمان، آیندهنگر و استراتژیک است و سند تحول سازمان مؤید همین نگاه است.» رئیس مرکز طرح، برنامه و بودجه سازمان صداوسیما ادامه داد: «هوش مصنوعی در سه بُعد این سند یعنی رویکرد، سازوکار و محتوا تأثیرگذار خواهد بود. به همین دلیل، به جای ایجاد ساختارهای موازی، ستادی با عنوان «هوش مصنوعی و هوشمندسازی» تشکیل دادهایم تا به شناسایی و اشتراکگذاری ظرفیتها پرداخته و فعالیتهای عملیاتی را آغاز کنیم.»
مظفری همچنین برگزاری پیشنشستهای هوش مصنوعی متناسب با مأموریتهای هر معاونت را از جمله اقدامات این ستاد در ماههای گذشته دانست و افزود: «قله این همایش، تدوین و رونمایی از منشور هوش مصنوعی سازمان در روز برگزاری همایش خواهد بود. این همایش میتواند نقطه عطفی برای بازتعریف سند تحول سازمان با محوریت هوش مصنوعی باشد.» وی در پایان با اشاره به نقش مهم دانشگاه صداوسیما در پیشبرد اهداف سازمان، گفت: «ما دانشگاه را بازوی علمی و آیندهپژوهی سازمان میدانیم و تلاش میکنیم تا با همکاری نزدیک و همافزایی، فاصله میان دانش و عمل را به حداقل برسانیم.»
دکتر سعید رضا عاملی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و عضو کمیته علمی همایش نیز با اشاره به قدرت بالای الگوریتمی هوش مصنوعی، اظهار داشت: «ما پدر علم هوش مصنوعی را خوارزمی میدانیم چرا که نخستین بار او مفهوم الگوریتمها را مطرح کرد.» عاملی با تأکید بر اهمیت «رقومیشدن» و تبدیل سیستمهای آنالوگ به دیجیتال، افزود: «رقومیشدن و دادهها مبنای تحولات کنونی هستند، بهطوری که امروز فرهنگ نیز برساختی از زندگی در زیست رقومی است و ماشینها در حال پیشبرد فرزندان ما هستند.» وی همچنین از اعضای کمیته علمی خواست تمرکز خود را بر ارتقای کیفی مقالات بگذارند و تنها مقالاتی را پذیرفته و در روز همایش ارائه دهند که بهطور واقعی به مسائل سازمان صداوسیما و حوزه رسانه و فرهنگ کشور در زمینه هوش مصنوعی پاسخ دهند.
در پایان جلسه، پس از ارائه نظرات سایر اعضای کمیته علمی همایش، احکام این کمیته با حضور دکتر اسفندیاری، دکتر مظفری و دکتر عاملی تقدیم شد. به این ترتیب، دکتر سعید رضا عاملی (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران) دکتر علی رجبزاده طهماسبی (عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما و دبیر کمیته علمی همایش)، دکتر محمدحسین ساعی (عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما و شورای عالی انقلاب فرهنگی)، دکتر داود نعمتی انارکی (عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما)، دکتر سیاوش صلواتیان (عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما)، دکتر راهیل مهدیان (عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما)، دکتر عباس ناصری طاهری (عضو هیئت علمی دانشگاه صداوسیما و نائب رئیس کمیته علمی همایش)، دکتر محمدرضا موحدی صفت (عضو هیئت علمی دانشگاه عالی دفاع ملی)، دکتر حسین صابری (عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین)، دکتر محمد امیری (عضو هیئت علمی دانشکده فنی امام محمدباقر) و دکتر محمدحسین فیروزی (پژوهشگر مرکز تحقیقات صداوسیما) بهعنوان اعضای کمیته علمی همایش معرفی شدند.
نخستین همایش هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه، ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت سال ۱۴۰۴ برگزار میشود. علاقمندان میتوانند جهت ارسال چکیده مقالات خود تا ۳۰ بهمن ماه به سایت همایش به آدرس aicm.iribu.ac.ir مراجعه نمایند.