An error occurred while updating the entries. See the inner exception for details. آغاز به کار پانزدهمین همایش حکمت مطهر
۱۴۰۰/۰۲/۲۷- ۱۴:۳۹ - مشاهده: ۲۶۵۲

آغاز به کار پانزدهمین همایش حکمت مطهر

پانزدهمین همایش حکمت مطهر، بزرگداشت استاد شهید مرتضی مطهری با محوریت «اسلام و ایران در قرن جدید» 27 و 28 اردیبهشت ماه در دانشگاه صدا و سیما برگزار می‌شود.

آغاز به کار پانزدهمین همایش حکمت مطهر

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صدا و سیما؛ مراسم افتتاحیه این همایش علمی‌با حضور، آیت‌الله رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام دکتر پارسانیا رئیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، حجت الاسلام دکتر رضوان طلب رئیس مرکز جذب هیات علمی وزارت علوم،تحقیقات و فناوری و جمعی از صاحب نظران و اساتید حوزه و دانشگاه برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، شهاب اسفندیاری، رئیس دانشگاه صدا و سیما صحبت کرد. او ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد تازه درگذشته این دانشگاه گفت: آقای دکتر رضا عمرانی پس از یک عمر تلاش در جهت آموزش معارف اسلامی‌به دانشجویان، دعوت حق را لبیک گفت.
وی ضمن قرائت آیه 24 از سوره انفال گفت: آیه‌ای که خواندم توسط علامه استاد مطهری در کتاب «10 گفتار» و در مقاله «احیای فکر دینی» مطرح شده و برای پاسخ به یک سوال اساسی مورد ارجاع قرار گرفته است. این سوال این است که دین ما را زنده کرده است یا ما دین را زنده می‌کنیم؟ به عبارت دیگر آیا انسان‌ها نقشی در احیای دین دارند یا خیر؟ استاد مطهری با استناد به همین آیه و با اشاره به یکی از خطبه‌های امیرمومنان در نهج البلاغه به این سوال پاسخ دادند. امام علی علیه السلام وقتی که از اصحاب‌شان یاد می‌کنند در وصف آنها تعابیری را به کار می‌برند که یکی از این تعابیر «احیای سنت» است. شهید مطهری معتقد است که منظور از احیای سنت‌ها در این خطبه همان احیای دینی است. به عبارت دیگر اولیای الهی و افراد نیک روزگار می‌توانند چنین نقشی را بازی کرده و به احیای دین بپردازند.
رئیس دانشگاه صدا و سیما اضافه کرد: یکی از نقطه‌های عطف بزرگ در تاریخ معاصر ما که به احیای دین پرداخته انقلاب اسلامی است. به عبارت دیگر، اکنون که در آستانه قرن جدید هستیم اگر به وضعیت خود و ایران در قرن گذشته نگاه کنیم متوجه می‌شویم که وضع امروز و جایگاهی که جوامع اسلامی‌به ویژه ایران پیدا کرده‌اند، تحت تاثیر انقلاب اسلامی‌بوده است. بنابراین نباید جایگاه امروزمان و مسیری که تاکنون طی کرده‌ایم که منجر به تاثیرگذاری امروز مسلمین در جهان شده است را فراموش کنیم. البته بنده معتقدم که توجه به این مسیر نباید ما را از توجه به آینده باز دارد. هدف این همایش این است که توجه ما را به آینده و مسیر پیش‌روی جلب کند.
وی اضافه کرد: 70 سال پیش اگر وضع جامعه مسلمانان به توانایی و هوشیاری امروز بود غده سرطانی به نام اسرائیل در قلب اسلام یعنی بیت المقدس شکل نمی‌گرفت. این شور، روحیه و اعتماد به نفسی که امروز می‌بینید حتی تا قلب اروپا و آمریکا نفوذ کرده و با شعارهای الله اکبر مسلمین در تجمعات عمومی خودش را نشان می‌دهد، نشان‌دهنده تاثیرگذاری همان نقطه عطف یعنی انقلاب اسلامی است. بنده به واسطه مستندهایی که در آمریکای لاتین و غرب ساخته‌ام با بسیاری از مسلمانان این مناطق گفت‌وگو کرده‌ام. بسیاری از آنان به من می‌گفتند که ما قبل از پیروزی انقلاب اسلامی می‌ترسیدیم که بگوییم مسلمانیم و گذشته خود را کنار گذاشته بودیم، اما وقتی انقلاب رخ داد و دیدیم که امام خمینی چگونه شاه را کنار زد دوباره گذشته‌مان را به خودمان یادآوری کردیم. بنابراین این مسیری است که طی شده و اکنون اعتماد به نفس داریم.
اسفندیاری با تاکید بر اینکه باید نگاه‌ها را به آینده سپرد، گفت: شهید مطهری در کتاب «آینده انقلاب» می‌فرمایند که کافی نیست درباره روحانیت، نقش او و فعالیت‌هایش در مبارزات گذشته صحبت کنیم؛ گذشته، گذشته است و باید به فکر آینده بود. ایشان در کتاب «نهضت اسلامی» اشاره می‌کنند که یکی از آفت‌های نهضت‌های اسلامی این است که تصویر روشنی نسبت به آینده نداشته و دید تاریکی را به مردم خود ارائه می‌دهند. خواه یا ناخواه اگر نقشه راه و مسیر روشنی برای آینده داشته باشیم، مردم برای تحقق آن تلاش خواهند کرد. یکی از دلایلی که انقلاب اسلامی‌به پیروزی رسید این بود که بزرگانی نظیر شهید مطهری، امام خمینی (ره) و ... تصویر روشن و امیدبخشی از آینده به مردم دادند.
وی با طرح یک سوال صحبت‌های خود را ادامه داد و گفت:‌اکنون و در آستانه قرن جدید، چه تصویری از آینده به مردم ارائه می‌دهیم؟‌ تخصص بنده هنر و سینما است. در این عرصه چرا ژانر آینده‌نگر نداریم و چرا فیلم‌های ما همیشه درباره گذشته است؟ اغلب فیلم‌های غربی وقتی درباره گذشته خود حرف می‌زنند، تصویری سیاه و غیرشفاف ارائه می‌دهند اما زمانی که درباره آینده فیلم می‌سازند، آرمان شهر نشان می‌دهند. متاسفانه برای ما برعکس است. همیشه درباره گذشته پرافتخار خود حرف‌ می‌زنیم و فیلم می‌سازیم؛‌ وضعیت کنونی‌مان در فیلم‌ها پر از درگیری و تاریکی است و درباره آینده هیچ چیزی نداریم.
اسفندیاری در پایان گفت: امیدوارم که هم‌فکری و هم‌افزایی اساتید و دانشجویان در این همایش کمک کند تا تصویرسازی درستی از آینده ایران نشان بدهیم،‌ به ‌گونه‌ای که امیدآفرین و نشاط‌بخش باشد. به ویژه برای نسل جوان که نیازمند داشتن امید به آینده است. متاسفانه می‌بینید که تا چه اندازه تصاویر غلط بر ذهن جوانان ما هجوم آورده و اثرگذاری می‌کند.

امتیاز شما