An error occurred while updating the entries. See the inner exception for details. مظفری: ستاد رفیق صف خواهد بود نه رقیب آن/ تشکیل کارگروه ویژه برای رسیدگی به مشکلات دانشگاه
۱۴۰۲/۱۱/۲۱- ۰۹:۵۷ - مشاهده: ۱۸۲

مظفری: ستاد رفیق صف خواهد بود نه رقیب آن/ تشکیل کارگروه ویژه برای رسیدگی به مشکلات دانشگاه

جلسه مشترک شورای مدیران دانشگاه صداوسیما و مدیران مرکز طرح، برنامه و بودجه سازمان روز چهارشنبه ۱۸ بهمن ماه در سالن شهید مهندس دانشگاه برگزار شد.
مظفری: ستاد رفیق صف خواهد بود نه رقیب آن/ تشکیل کارگروه ویژه برای رسیدگی به مشکلات دانشگاه

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صداوسیما، در این جلسه که با حضور دکتر شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه و دکتر شاهید مظفری رئیس مرکز طرح، برنامه و بودجه به میزبانی دانشگاه صداوسیما برگزار شد، دکتر اسفندیاری با ابراز خرسندی از برگزاری این جلسه گفت: در دوره قبلی نگاه بدبینانه ای به سازمان وجود داشت و آن نگاه موجب اختلاف نظر ما با تیم وقت مرکز طرح، برنامه و بودجه شده بود. این نگاه مدعی بود که سازمان کنونی و نیروهای آن ناکارآمد هستند و باید ساختار جدیدی جایگزین آن شود. یکی دیگر از اشکالات گذشته، رقابت ستاد و صف بود. ستادی که به جای پشتیبانی از بخش های مختلف، خود را رقیب صف می دانست و تمایلی به موفقیت دیگر بخش ها نداشت.
رئیس دانشگاه صداوسیما با استقبال از انتصاب دکتر مظفری گفت: بحمدلله آقای مظفری از سطوح پایین در سازمان رشد کرده اند و نسبت به اوضاع و احوال ستاد و صف در سازمان آگاهند و بر مأموریت ها نیز اشراف دارند. لذا می دانند که نیروی انسانی چه عامل مهم و تأثیرگذاری در سازمان است. اگر این نگاه حاکم باشد متوجه خواهیم شد که دانشگاه صداوسیما چه جایگاه مهم و خطیری دارد. ما معتقدیم سازمان اگر بتواند یک حاتمی‌کیا و میرباقری تربیت کند برایش کافی است. اسفندیاری با اشاره به اشکالات مدیریتی گذشته در این مرکز گفت: سلب اختیارات از خط مقدم و از کسانی که باید بجنگند و عرصه‌های نوین را کشف کنند لطمات زیادی زده است. ما در مورد فلسفه دانشگاه نیز با تیم گذشته اختلاف داشتیم.
رئیس دانشگاه صداوسیما با اشاره به برنامه 5 ساله دانشگاه گفت: در دانشگاه برنامه ریزی درستی انجام شده است و برنامه 5 ساله دانشگاه مدون شده و به تصویب هیئت امنا رسیده است. ایشان با اشاره به حمایت های مکرر رئیس سازمان از دانشگاه افزود: آقای دکتر جبلی با صداقت و حسن نیتی که دارند در جلسات مختلف، چندین بار بر اقدامات مؤثری که در دانشگاه شده و دانشجویان متعهدی که در آن حضور دارند تأکید کرده است.
اسفندیاری در پایان ضمن ارائه پیشنهاد تشکیل کارگروه ویژه مشترک، ابراز امیدواری کرد که با حضور آقای مظفری و در سایه هم افزایی و همدلی بین مرکز طرح و برنامه سازمان و دانشگاه صداوسیما، موانع از جلوی حرکت پرشتاب دانشگاه برداشته شود.
شاهید مظفری رئیس مرکز طرح، برنامه و بودجه با ابراز خوشندی از حضور در دانشگاه صداوسیما گفت: اگر زاویه نگاهمان را تغییر دهیم بسیاری از مشکلات حل می‌شود. خلأ تعامل موجب می‌شود خطاهای ادراکی بین طرفین افزایش یابد. ما خود را رفیق صف می دانیم نه رقیب آن. مظفری با اشاره به جلسات هفتگی مرکز طرح و برنامه با بخش های مختلف سازمان گفت: هدف از این جلسات آشنایی با مسائل و نیازهای بخش های مختلف و ارائه راهکار و مهم تر از همه حل مسائل است. در همین راستا، یک ستاد پیگیری ویژه ذیل شش میز تخصصی تشکیل داده ایم تا راهکارها را پیگیری کرده و به نتیجه برسانند. تلاشمان این است که این چرخه در کوتاه ترین زمان ممکن رخ دهد. هامش هایی که بر نامه‌ها دارم هم مبتنی بر حل مسئله است و اینکه نمی‌شود و نمی‌توانیم هم پذیرفتنی نیست.
مظفری با اشاره به اهمیت نیروی انسانی گفت: قلب مدلی که ما برای اجرای طرح تحول سازمان مدنظر داریم، نیروی انسانی است. متأسفانه حوزه نیروی انسانی در سازمان خود را کارگزینی می داند در حالی که ما باید نیروی انسانی چند مهارته تربیت کنیم و باور ما این است که این وظیف خطیر برعهده دانشگاه است.
رئیس مرکز طرح، برنامه و بودجه با استقبال از پیشنهاد دکتر اسفندیاری مبنی بر تشکیل کارگروه ویژه بین مرکز و دانشگاه گفت: بنده همین حالا کارگروهی را که آقای دکتر اسفندیاری پیشنهاد دادند تأیید می‌کنم و اعضای آن را مشخص می‌کنم تا کارها به صورت عملیاتی پیش برود. این کارگروه باید کلان مسائل دانشگاه را مبتنی بر چشم انداز شناسایی کند. البته این مسائل را باید با آخرین نسخه سند تحول متناسب سازی کنیم. مظفری ادامه داد: وظیفه دانشگاه، توانمندسازی و ارتقای سرمایه انسانی سازمان است.
ایشان با اعلام این خبر که پیوست توانمندسازی نیروی انسانی در تمام پروژه‌های ویژه سازمان در نظر گرفته شده گفت: بخش قابل توجهی از این بودجه به دانشگاه تخصیص می یابد. مظفری در پایان، از دانشگاه خواست برنامه عملیاتی سال آینده مبتنی بر سند تحول سازمان در افق 1405 باز تنظیم شود. ایشان شیوه بودجه ریزی خود را انگیزشی، به صورت غلتان و مبتنی بر تحقق اهداف و انتظارات دانست و گفت: بر این اساس بخش هایی تقویت می‌شود که تحولی تر باشد و بخش های ناکارآمد به صورت خودکار کنار می روند.

امتیاز شما