تعداد بازدید : 421 - تاریخ خبر : شنبه 1 خرداد 1400 - 11:13
تفکرات شهید مطهری زمینه‌ساز بیداری اسلامی درجهان اسلام است

در نشست ارائه مقالات همایش علمی «حکمت مطهر» موضوع نقش بیداری اسلامی در تمدن‌سازی از منظر شهید مطهری مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صدا و سیما؛ دومین پنل ارائه مقالات در همایش علمی «حکمت مطهر» با مدیریت دکتر عزیزالله سالاری برگزار شد.
در بخش دوم این پنل، دکتر کمال اکبری مقاله خود را با عنوان «نقش بیداری اسلامی در تمدن‌سازی از نگاه شهید مطهری» ارائه کرد. او گفت: یکی از موضوعات مهمی که در تاریخ انقلاب اسلامی به چشم می‌خورد بیداری اسلامی است. به گفته بسیاری از کارشناسان انقلاب اسلامی زمینه‌ساز بیداری اسلامی بوده و از همین منظر معتقدند که تفکرات شهید مطهری، سخنرانی‌ها و آثار او شروع‌کننده بیداری در جهان اسلام بوده است. در این مقاله با مروری بر آثار و نظریات شهید مطهری موضوع بیداری اسلامی و نقش آن در تمدن‌سازی مورد بررسی قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما؛ در تعریف تمدن اسلامی گفت: تمدن اسلامی برپایه نظریه و مجاهدت انسان‌های بزرگ شکل گرفته و به رشد رسیده است. در واقع مبارزات عملی، علمی، فکری و ... آنان باعث ایجاد تمدن اسلامی شده است. این مبارزات شامل مبارزه با استبدادگران داخل و استعمارگران خارجی بوده است. ایران قبل از آغاز مشروطه وارد میدان تمدن اسلامی شد و نکته قابل توجه اینجاست که در شکل‌گیری تمدن اسلامی همواره حمایت و تلاش‌های روحانیون وجود داشته است.
این استاد دانشگاه در تعریف بیداری اسلامی نیز گفت: بیداری اسلامی یعنی احیای اسلام و شکل‌گیری اسلام انقلابی برای اینکه بتوانیم از مشکلات بزرگ تمدنی غرب عبور کنیم. باید دقت داشت که بیداری اسلامی از طریق روح تحول خواهی و ساخت جامعه شکل می‌گیرد.
دکتر اکبری بیان داشت: بنابر نظر شهید مطهری بیداری اسلامی به چند موضوع بستگی دارد؛ مهم‌ترین اتفاق که باعث بیداری اسلامی می‌شود، خودیابی شخصیت فردی است. اگر همه افراد جامعه نتوانند تبدیل به روح بیدار جامعه تبدیل شوند، بیداری اسلامی شکست می‌خورد. به عبارت دیگر، انسان‌ها باید تغییر را در ابتدا از خودشان آغاز کنند. نکته قابل توجه این است که نارضایتی افراد از وضع موجود مقدمه‌ای برای این است که با نگاه مکتبی به سمت جلو حرکت کرده و بیداری شکل بگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما ضمن اشاره به عوامل اثرگذار در بیداری اسلامی گفت: در تعریف دیگری از شهید مطهری، می‌توان عوامل بیداری اسلامی را به دو دسته عوامل درونی و بیرونی تقسیم کرد. از جمله عوامل درونی می‌توان به آگاهی نسل جدید از ریشه‌های اصلی عقب‌ماندگی و تسلط بیگانگان اشاره کرد. بنده معتقدم که برای ایجاد بیداری اسلامی در کشورهای منطقه باید این موضوعات را به آنها بگوییم. عامل درونی دیگر استفاده از ظرفیت‌های موجود جهت تبیین مبانی نظری خیزش‌ها با تکیه بر منابع دینی است. از سوی دیگر، عوامل بیرونی بیداری اسلامی را می‌توان در موضوعاتی نظیر افزایش اقدامات خصمانه کشورهای غربی، استمرار موفقیت‌های انقلاب اسلامی ایران و ... دانست.
وی در بخش پایانی صحبت‌های خود ضمن جمع‌بندی مباحث مطرح شده گفت: شهید مطهری معتقد است که بیداری اسلامی موانعی دارد: یکی تفرقه جامعه اسلامی است، دوم انحرافات عقیدتی و اخلاقی است، سوم رخنه فرصت طلبان است و چهارم نفوذ اندیشه‌های بیگانگان. براساس دیدگاه‌های شهید مطهری منشا تغییرات از فرد آغاز شده و مکتب اسلام به دلیل ظرفیت‌های بالایی که دارد می‌تواند رهبری فکری این بیداری را برعهده بگیرد.
الگوی مطالعاتی شهید مطهری راهگشای مسائل بزرگ جهان اسلام است
دکتر علیرضا پویا، عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما مقاله خود با عنوان «تبلیغ و پیام رسانی دینی از دیدگاه شهید مطهری» را ارائه کرد.

دکتر پویا در ابتدای سخنان خود ضمن اشاره به سخنان رهبر انقلاب در روز معلم امسال و در توصیف شهید مطهری گفت: هدف این مقاله بررسی نظرات استاد مطهری در تبلیغ دینی است. مقام معظم رهبری در سخنان خود در روز معلم امسال به دو خصوصیت شهید مطهری اشاره داشتند؛ یکی این است که شهید مطهری هم تولید فکر می‌کرد و هم آن را اشاعه می‌داد و دوم اینکه بحث‌هایش را معطوف به نیاز روز جامعه مطرح می‌کرد.
وی اضافه کرد: به نظرم شهید مطهری در کار و مطالعات خود الگویی داشته است که دارای 3 وجه است. الگویی که امروز می‌تواند برای اندیشه‌ورزان کارگشا باشد. یکی از مهم‌ترین ویژگی نظریه‌پردازی شهید مطهری این است که وقتی وارد موضوعی می‌شود آن را به خوبی واکاوی کرده و سپس درباره آن صحبت می‌کند. هم‌چنین بعد از بررسی دقیق، آن را در بستر دینی برده و به شیوه‌ای موشکافانه مورد بررسی قرار می‌دهد و در نهایت نتیجه را با مسائل روز تطبیق داده و ارائه می‌دهد.
دکتر پویا با اشاره به فرآیند پیام‌رسانی گفت: درباره پیام رسانی باید گفت که 4 عامل در موفقیت و شکست پیام‌رسانی موثرند. اولی ماهیت و محتوای پیام است، دوم ویژگی‌های و شخصیت‌های پیام‌رسان، سوم ابزار پیام‌رسان و در نهایت عامل چهارم، روش یا سبک پیام‌رسانی است. درخصوص ابزار پیام‌رسانی باید تاکید کرد که مبلغ باید از همه ابزار موجود استفاده کند اما در مواردی برای انتقال پیامی خاص، ابزاری خاص لازم است. شهید مطهری در این زمینه به استفاده از هنر به عنوان ابزار پیام‌رسانی تاکید دارد. درخصوص روش یا سبک پیام‌رسانی نیز باید تاکید داشت که پیام باید روان و قابل فهم باشد. پیام باید ملایم بوده و به دوری از خشونت بیان شود.