نشست ویژه با عنوان «مکتب سلیمانی، رسانه و روابط بینالملل
جبلی: رسانه ملی خود را با مکتب شهید سلیمانی تطبیق دهد/ طلال عتریسی: یارگیری هوشمندانه و ساماندهی مقولات سیاسی ناگفته رسانهها درباره شهید سلیمانی است
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صداوسیما در دومین روز از همایش علمی رسانه و مکتب سلیمانی، نشست ویژه با عنوان «مکتب سلیمانی، رسانه و روابط بینالملل» برگزار شد. مدیر این نشست، دکتر پیمان جبلی، معاون برونمرزی سازمان صدا و سیما و استادیار دانشکده ارتباطات دانشگاه صدا و سیما بود.
جبلی در ابتدای این نشست گفت: یکی از موضوعات مهمی که رسانه باید بدان توجه داشته باشد این است که خصلتهای شهید سلیمانی را در فعالیت رسانهای خود اجرا نماید. باید اذعان داشت که در بعضی سرفصلها فاصله معناداری با مولفههای مکتب سلیمانی داریم. در حقیقت اگر شهید سلیمانی را آمیزهای از مجاهدت، اخلاص، شهامت و چند بعدی بودن بدانیم، رسانه ما و به ویژه رسانه ملی باید به این خصوصیات مجهز شود.
وی اضافه کرد: باید تکرار کنیم که رسانه ملی صرفا تریبونی برای منتشر کردن دیدگاههای دیگران درباره شهید سلیمانی نیست و شهید سلیمانی نیز تنها یک فرد نیست. صدا و سیما بزرگترین نهاد فرهنگی کشور است و برهمین اساس باید تلاش کند تا خود را با مکتب شهید سلیمانی تطبیق داده و مولفههای آن را به بهترین وجه منعکس کند. باید ببینیم که آیا ویژگیهایی که در شهید سلیلمانی وجود داشت، در رسانه ما وجود دارد؟ آیا خلاقیت و نوآوری که برای مواجهه با جبهه استکبار در ایشان متجلی شد، در رسانه ملی وجود دارد؟
جبلی با اشاره به اینکه رسانه ملی باید نگاه پژوهشمحور به شهید سلیمانی داشته باشد، گفت: به نظرم رسانه ما باید به واقعیاتی که شهید سلیمانی خلق کرد نگاه کرده و به عنوان یک مورد مطالعاتی مورد بررسی قرار دهد. در حقیقت رسانه باید نگاه دیگری هم به شهید سلیمانی داشته باشد و آن هم نگاه پژوهش محوری است. برای مثال باید پاسخ به این سوال را در بعد بینالمللی تبیین کنیم که آیا اروپا حق شهید سلیمانی را در برابر خدمت بزرگ او به جای آورد؟ اگر داعش ادامه پیدا میکرد، اروپا چه شکلی میشد؟ آیا آنان گفتند که کسی که امنیت را برای دنیا و به ویژه اروپا به ارمغان آورد، شهید سلیمانی بود؟
وی تاکید کرد: به اولین بیانیه سران اروپا، پس از شهادت ایشان نگاه کنید. در آن ایران را به دلیل دخالتهایش در منطقه و قدرت موشکیاش محکوم کردند و در نقطه مقابل هیچ اشارهای به محکومیت ترور این سردار بزرگ نکردند. آنان در ماجرای خروج آمریکا از برجام، او را محکوم نکردند و تنها ابراز تاسف کردند که در مورد شهید سلیمانی همین اظهار تاسف را نیز نداشتند. یک سردار قدرتمند ایرانی توانست داعش را سرکوب کرده و امنیت را برای دنیا به ارمغان بیاورد اما کسی در غرب از شهادت او حتی اظهار تاسف نیز نکرد.
در بخش دیگر این جلسه، مدیر سابق شبکه المنار صحبت کرد. او گفت: امام خمینی در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و حتی قبل از آن به دو اردوگاه مستضعفین و مستکبرین اشاره کرد. حوادث بعد از پیروزی انقلاب به خوبی نشان داد که این تقسیمبندی کاملا درست بوده است. این جریان تا به امروز نیز ادامه داشته و چالشها و اصطکاکهایی که جهان استکبار با محور مقاومت دارد نشاندهنده این است که این دو قطب هنوز هم در چالشاند.
وی با اشاره به جنگ سال 2006 لبنان گفت: جنگ سال 2006 در لبنان نمونهای از همین چالش بود و در آن نقابها فرو افتاد. در جنگ 33 روزه نقش شهید سلیمانی در پیروزی حزبالله و جریان مقاومت بسیار مهم و حیاتی بود. به یاد دارم که در همان 2-3 روز ابتدایی جنگ، شبکه المنار بمباران شد اما با همت کارکنان خود توانست دوباره سرپا شود و فقط 2 دقیقه در آنتن فاصله افتاد. این شبکه در تمام 33 روز، اتفاقات، تحولات و سخنرانیهای سیدحسن نصرالله را به خوبی و کامل پوشش داد. اسرائیلیها نمیخواستند که صدای المنار شنیده و شکستشان در برابر مردم لبنان فاش شود. بنابراین اولین هدف آنان از کار انداختن رسانهها بود. به صورت کلی، اسرائیلیها رسانه را حتی از موشک هم مهم تر میدانند و به همین دلیل است که همیشه آن را مورد هدف قرار میدهند. ما توانستیم در آن جنگ مقاومت کنیم و روحیات بالای مردم و رزمندگان را به تمام دنیا منعکس کرده و در نهایت، این جنگ با شکست اسرائیل تمام شد. خود اسرائیلیها اذعان کردند که در لبنان هم در عرصه نظامی و هم در عرصه رسانه شکست خوردند.
مدیر سابق شبکه المنار با اشاره به جمله یکی از فرماندهان روس درباره شهید سلیمانی گفت: یکی از فرماندهان روس در نبرد با داعش شهید سلیمانی را این چنین توصیف کرد: «او فقط یک فرمانده ایرانی نبود بلکه فرمانده جهانی با اهدافی بزرگ بود که درس استکبارستیزی و مبارزه با ظالم را به ما داد.» علاوه بر این باید اشاره کنم که شهید سلیمانی آموزههای امام خمینی برای آزادسازی قدس را محقق کرد. امروز بیش از هر روز دیگری به قدس نزدیک شدهایم. و شهادت ایشان نشان داد که دشمن چه قدر از پیروزیهای جبهه مقاومت ترسیده است و ما روز به روز به آزادی قدس نزدیکتر شدهایم.
وی در پاسخ به سوالی درباره چالشهای رسانهای فعالیت در شبکههای اجتماعی گفت: کار در شبکههای اجتماعی مانند کار در پشت جبهه دشمن است. درست است که مجبوریم از آن چیزی استفاده کنیم که دشمنان ما آن را مدیریت میکنند اما باز هم میتوانیم به خوبی از این ظرفیت استفاده کرده و بر دشمنان پیروز شویم. دقت کنید که ما باید از ظرفیتهای رسانه بینالمللی بیشتر استفاده کنیم؛ این فضا نباید به ضرر ما باشد و باید به چشم یک فرصت بدان نگاه کنیم.
این چهره رسانهای در پایان صحبتهای خود گفت: باید اذعان کرد که عدالت رسانهای در غرب تنها یک شعار است، خودتان میبینید که رسانههای غربی در مواجهه با اسرائیل چگونه رفتار میکنند و در برابر جبهه مقاومت چگونه رفتار میکنند. وقتی برای اسرائیلیها بخواهند کاری کنند، تمام امکاناتشان در اختیار میگذارند اما اگر رسانههای محور مقاومت بخواهند کاری کنند، آزادی بیان فراموششان میشود.
طلال عتریسی، دیگر سخنران این جلسه بود. او گفت: شهید سلیمانی فرمانده شجاع میدان محور مقاومت است؛ ایشان اگرچه از نظر میدانی برای مبارزین شناخته شده بودند اما از نظر رسانه ای برای خیلیها هنوز ناشناخته ماندهاند و تازه بعد از شهادت ایشان، بسیاری از جنبههای سیره و شخصیت او فاش شد. بنده معتقدم ایشان علاوه بر این که یک فرمانده بزرگ میدانی بود، از نظر انسانی نیز ویژگیهای برجستهای داشت و دستاوردهای میدانی و پیروزیها را در کنار ساماندهیهای اجتماعی و سیاسی میدید. خیلیها ممکن است که فرمانده میدانی موفقی باشند اما در یاگیری و کنار هم قرادادن دستاوردها ضعیف باشند اما ایشان تمام این ابعاد را جمع میکرد و در همه به پیروزی میرسید.
جبلی در پایان این نشست گفت: موضوع این نشست ذیل روابط بینالملل در مکتب شهید سلیمانی بود. بنده معتقدم که از سه منظر میتوان به شخصیت شهید سلیمانی نگاه کرد. اولی رسانه از منظر شهید سلیمانی است. شهید سلیمانی پیوست رسانهای را به خوبی شناخته بود، تاسیس اتحادیه رادیو تلویزیونهای اسلامی یکی از ابتکارات شهید سلیمانی بود. در ابتدا 5-6 رسانه عراقی عضو این اتحادیه بودند اما اکنون صدها شبکه در اقتص نقاط دنیا ذیل این اتحادیه مشغول فعالیت هستند. موضوع دوم، رسانه سلیمانی است، یعنی رسانهای که خصلتهای سلیمانی از جمله شهامت، شجاعت، خلاقیت و ... را دارد. موضوع سوم نیز بحث بازنمایی شهید سلیمانی در رسانهها است؛ هم رسانههای خودی و هم رسانههای دشمن. به نظرم این موضوع میتواند تا سالها به عنوان یک منبع مطالعاتی دیده شود.