تعداد بازدید : 113 - تاریخ خبر : چهارشنبه 17 دی 1399 - 10:21
نشست تخصصی « نشانه شناسی و تحلیل گفتمان مکتب سلیمانی»

همایش «رسانه و مکتب سلیمانی» با برگزاری نشست های تخصصی به منظور بررسی ابعاد شخصیت شهید سلیمانی و بررسی مقالات برگزیده شروع به کار کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صدا و سیما، در دومین روز از همایش علمی رسانه و مکتب سلیمانی، مقالات برگزیده در بخش‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. «نشانه‌شناسی و تحلیل گفتمان مکتب سلیمانی» از جمله موضوعاتی بود که مورد بررسی قرار گرفت.
جهاندار امیری، عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما مقاله خود با عنوان «ما و دیگری در گفتمان شهید سلیمانی» را ارائه کرد. او گفت: بررسی گفتمان شهید سلیمانی یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که باید بیشتر در رسانه‌ها مورد توجه قرار گیرد. این گفتمان از دو منظر ما و دیگری قابل بحث است که در این مقاله به بررسی آن پرداختم. در ابتدا باید تاکید کنم که فهم دقیق شاخص‌ها، عمق تاثیرگذاری آنان و شناخت بهتر مفاهیم هویت‌شناسی شهید سلیمانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
وی اضافه کرد: یکی از موضوعات مهم در بررسی گفتمان شهید سلیمانی وحدتی است که با شهادت ایشان رقم خورد. شاید بتوان این مولفه را در قالب مفهوم دیگری در گفتمان شهید سلیمانی بررسی کرد. هم‌چنین شکل‌دهی گروه‌های مقاومت در منطقه نیز می‌تواند چنین ویژگی داشته باشد. در بعد ما و گفتمان شهید سلیمانی نیز توجه ویژه ایشان به خانواده شهدا و تاکید او بر ولایت‌مداری از مهم‌ترین موضوعاتی است که در گفتمان شهید سلیمانی بسیار به چشم می‌آید.
در ادامه این جلسه، مسعود معینی‌پور مقاله خود را ارائه کرد. او گفت: یکی از معضلاتی که در ماه‌های پس از شهادت سردار سلیمانی آرام آرام پررنگ شد تقلیل شخصیت اسطوره‌ای ایشان به فردی حزبی، گروهی و حتی مربوط به یک نظام معرفتی خاص است. وحدت ملی که سال گذشته همزمان با شهادت ایشان رخ داد می‌توانست ادامه پیدا کند اما متاسفانه عده‌ای شخصیت ایشان را به شخصیتی حاکمیتی تقلیل دادند. در اینجاست که باید به موضوع مهمی به نام هویت امت امامت در برابر هویت دولت- ملت توجه کرد.
وی اضافه کرد: هویت انقلاب اسلامی را می‌بایست ذیل دو مفهوم امت و امامت بازشناسی و ترویج کرد، حال آنکه در سالهای اخیر هویت دولت ملت برآمده از غلبه کالبد جمهوری اسلامی بر روح انقلاب اسلامی اولویت عمومی و اجتماعی یافته و حتی برخی دولت‌مردان نیز آن را بر هویت امت امامت در افکار و آراء و کنشگری‌هایشان ارحج پنداشته‌اند.
معینی‌پور با اشاره به نظریات شهید سلیمانی درباره هویت امت امامت و دولت ملت گفت: شهید سلیمانی اسطوره کم‌نظیری در ادوار جمهوری اسلامی و چه بسا تاریخ اسلام است که هویت امت امامت او بر هویت دولت ملت او غلبه داشت و در عین توجه به ملیت،‌ سرزمین و وطن، انجام مسئولیت و وظایف نسبت به دولت و ملت جمهوری اسلامی، هویت اصلی امت امامت را در سیاستگذاری‌ها، ساختارسازی‌ها و کنشگری خود در عرصه داخلی و بین‌المللی به هویت دولت ملت اولویت داد. او تحت تربیت مکتب حضرت امام و رهبر حکیم انقلاب تلاش داشت ضمن تامین امنیت ملت ایران به بازتولید امت اسلامی نیز بپردازد.
وی در پایان گفت: در زمانه‌ای که بسیاری از کارگزاران جمهوری اسلامی از حیث ارتباطات اجتماعی با آحاد مردم ارتباط عمیقی برقرار نمی‌کنند، توصیف مکتب سلیمانی و تجویز آن می‌تواند برای کارگزاران نظام از سویی و برای مردم از سوی دیگر راهگشا باشد.
محمدجواد رودگر در این نشست تخصصی با ارائه مقاله خود تحت عنوان «معنویت متعالیه در مکتب سلیمانی» گفت: معنویت متعالیه در مکتب شهید سلیمانی از نظر فرهنگ و جغرافیا، از سه ساحت کلان برخوردار است. اولی اعتقاد به خدا است. معنویتی که در مکتب سلیمانی وجود دارد جنبه بی‌نظیری است چرا که شهید سلیمانی پیوند وجودی عمیقی با خداوند دارد. ساحت دوم، ارتباط با مردم است. کسی که ارتباط عمیقی با پروردگار دارد، می‌تواند ارتباط خوبی با مردم بگیرد. ساحت سوم نیز ساحت کنشی است. بدین معنی که انسان براساس اعتقادات خود عمل کند.
وی ادامه داد: معنویت متعالیه شهید سلیمانی دارای 4 مبانی است که آن ساحت‌ها را پوشش می‌دهد. اولی مبانی هستی‌شناختی است. نگاه شهید سلمانی به هستی بسیار خاص است؛ دومی انسان شناختی و سومی معرفت شناختی است. در نهایت مبانی چهارم غایت‌شناختی است؛ بدین معنی که شهید سلیمانی همه این عالم را تحت اراده و ولایت حق دیده و به همین دلیل است که شهامت پیدا می‌کند و از هیچ قدرت استکباری ترس ندارد. او دریافته بود کسی که در این عالم خدایی می‌کند‌، فقط پروردگار متعال است نه هیچ کس دیگر.
رودگر در خصوص ارتباط معنویت متعالیه شهید سلیمانی با گفتمان انقلاب اسلامی گفت: معنویت در مکتب سلیمانی هم از حیث نظری و هم از حیث عمل با فهم و قرائت شهید مطهری و گفتمان انقلاب اسلامی شکل و شاکله یافت و در زیست او تجلی پیدا کرد. شهید سلیمانی علاوه بر اینکه در جهاد اصغر پیروز شده در جهاد اکبر یعنی جهاد با نفس هم پیروز شده است. شهید سلیمانی نه تنها عقل‌گریز نیست بلکه تمام کارهایی که می‌کند پشتوانه عقلانی دارد.